Update — video-ul dezbaterii poate fi urmărit aici.
Mâine, 12 noiembrie, ca încălzire (de idei, nu climatică) pentru următorul Global Climate Strike, profesoarele/ii şi elevele/ii se adună la Casa Artelor să discute în jurul unei teme importante și urgente:
🌻 Educația pentru acțiune climatică și ecologică 🌻
Profesoarele invitate sunt artistele Maria Crista, Anca Gyemant şi Rodica Tache (grupul h.arta), iar elevii invitaţi sunt reprezentaţii Fridays for Future Timişoara. Ca invitat special, avem plăcerea de a-l avea printre noi pe domnul Prof. Conf. Nicolae Diminescu, preşedinte al Forumului Ecologic. Eveniment coordonat şi moderat de Luiza Alecsandru.
Vom încerca sa răspundem împreună la câteva întrebări, să găsim soluții și noi tipuri de acțiuni, folositoare în orele de la şcoală dar şi în acţiunile din stradă.
⭐️Cum poate profesorul/profesoara să mobilizeze resursele materiei pe care o predă pentru a dirija discuţia în zona ecologiei/acţiunilor climatice?
⭐️Cum poate să mobilizeze elevii/ele în direcţia acţiunilor ecologice?
⭐️Cum îşi poate mobiliza colegii/ele profesori/oare să devină purtătoare de mesaje ecologice în clase?
🌱Cum putem crea o educaţie ecologică durabilă, respectiv cum putem feri elevii/ele de capcana, la modă, a falselor soluţii verzi şi de green-washing?
🌱Cum simt elevele/ii relaţia cu profesorii/oarele când vine vorba de acțiuni climatice şi ecologice? Se simt sprijinite sau încurcate şi ce e de făcut?
🌱Cum ar vrea ele/ei să acţioneze profesoarele/ii şi alte persoane adulte?
👾Ce nu funcţionează în strategiile actuale de abordare a problemelor climatice?
🌊Ce i-ar putea convinge pe profesori/oare și adulţi să se implice?
🌊Care sunt dificultăţile, dar şi strategiile de a-i convinge pe alţi tineri/ere, din propria generaţie?
🌊Cum poate arta să mobilizeze oamenii pentru a acţiona ecologic?
—————————————————————————————–
Evenimentul are loc în cadrul proiectului „Rețeaua Critică”, ce își propune să documenteze și să analizeze proiecte de artă contemporană locală, dar și să aducă pe agenda publică subiecte cu relevanță etică și politică din artele contemporane, prin organizarea unor dezbateri în București, Iași, Cluj și Timișoara.
Până la finele anului 2019, platforma online „Rețeaua Critică” va fi alimentată cu texte (cronici, recenzii, eseuri) și cu înregistrările video ale dezbaterilor organizate.
Rețeaua Critică este un proiect al Asociației Quantic, în parteneriat cu Gazeta De Artă Politică, și co-finanțat de AFCN.
Parteneri: h.arta, Macaz – Bar Teatru Coop., Reactor de creație și experiment, tranzit.ro
—————————————————————————————–
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.